HALI YIKAMA SEKTÖRÜNDE SON GELİŞMELER…

Sosyal Aktiviteler

Değerli Meslektaşlar, mesleki dernekler, mesleğimizi geliştirmek, haksız rekabeti önlemek, hak ettiğimiz bereketli kazançlara ulaşmak için, emeğine, mesleğine ve meslektaşına saygı duyabilen arkadaşlarla bir araya gelerek kurulan sivil toplum kuruluşlarıdır. Biliyorsunuz sektörümüzde de çeşitli illerde ve bölgelerde, halı yıkama işinin daha saygın hale gelmesi ve huzurlu ortamlarda hak edilen kazançlara ulaşmak ve haksız rekabetleri sona erdirmek için dernekler kuruldu veya birliktelikler oluşturuldu.
Sektörümüzdeki başlıca sorun olan, haksız rekabetin temel sebebi, başta kayıt dışılık olmak üzere, denetimsizliğin sebep olduğu bilinçsizlik ve mesleğimize, meslektaşımıza saygı duymamak olarak tanımlayabiliriz. Bu güne kadar mesleğimizin 3308 sayılı yasada yer almaması, meslek olarak tanınmaması, var olan standartların yetkililerce bilinmemesi ve uygulanmaması da bir diğer hukuki bir mağduriyetimiz di.
Sizlerin de bildiği üzere, halı yıkama sektöründe ilk birliktelik hareketi, PHTYD (Profesyonel Halı Temizleyicileri Yardımlaşma Derneği) 2006 yılında kurulmuştur. O yıllardan bugünlere kadar sektörümüzün daha düzenli gelişmesi, meslektaşlarımızın bilinçlenmesi, mesleğimize saygınlık kazandırmak, huzurlu çalışma ortamlarını oluşturmak, halı yıkama mesleğini ticari ve teknik olarak tanıtmak, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek paylaşmak ve mesleğimizin 3308 sayılı yasada yer alması için yıllardır azimli ve kararlı çalışmalar yapmaktadır.
Nedir bu 3308 sayılı yasa? Artık mesleğimizin bir standardının olması, belirli kriterlere göre denetlenebilmesi, eğitim proğramı, çıraklık okullarında talep olması halinde sınıfı, ustalık ve yeterlilik belgeleri, ileriki yıllarda belgeli, eğitimli ve kalifiye personel ihtiyaçlarımızın temini için alt yapının hazırlanması ve en önemlisi de mesleğimizin devlet tarafından resmen tanınması demektir.
Değerli Arkadaşlar, bu azimli ve özverili çalışmalar kolay olmadı. PHTYD önderliğindeki sektörde birliktelik ve amaçların gerçekleşmesi için atılan adımlar, her yıl şubat ayında Antalya da yapılan seminerler, çeşitli illerdeki eğitim toplantıları ve 2013 yılından sonra yine PHTYD üyelerinin öncülüğünde diğer illerde kurulan derneklerle meslektaşlar bilgilendirildi, maddi ve manevi desteklerle, bu yöndeki taleplerin siyasilere taşınarak hızlandırılması sağlandı.
PHTYD, MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) ve TESK (Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu) ile 2015 yılında başlatılan meslek standartları hazırlama çalışmaları başarılı bir şekilde bitirilerek 25.10.2016 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 22 ilden PHTYD üyelerinin öncülüğünde İl İstihdam Kurullarına, mesleğimizin 3308 sayılı yasada tanımlanması için talep dilekçeleri verildi. Bu taleplerimizin yetkililere ulaşması için siyasilerden destek için Ankara ziyaretlerimiz yapıldı. BUHTED (Bursa Halı Temizlemeciler Derneği) başkanı Sn Ahmet Yıldırım’ ın Bursa Milletvekili ve Devlet Bakanı Sn Hakan Çavuşoğlu ndan aldığı özel randevu ile Türkiye genelinden 22 ilden katılan 50 kişilik sektör temsilci meslektaşlarla TBMM ziyaretimizde Başbakanımıza, ÇSGB  ve diğer bazı illerin milletvekillerine taleplerimizi ilettik.
Siyasilerle yapılan bu ikili diyaloglar, Sn Devlet Bakanı Hakan beyin özel ilgisi, PHTYD kurucu başkanımız Sn Azem KÖKEZ beyin,  Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sn Osman Nuri GÜLAY beyle olan ikili ilişkileri, İSTANBUL Kuru Temizlemeciler ve Halı Temizlemeciler Odası Bşk. Yrd.  Kadir ÖZKARAKAŞOĞLU nun, BUHTED ve Bursa İŞKUR Müd .lüğünün,  Konya Esnaf Odalar Birliğinin İl İstihdam Kurullarından çıkarttıkları talep yazılarının Ankara ya ulaşması  taleplerimizin kanunlaşma hızını arttırmıştır. Bu özverili, samimi ve ısrarcı çalışmalarımız gittiğimiz her yerde takdirle karşılanmaktadır.
Resmi Gazete nin 20.Haziran.2017 tarih ve 30102 sayılı nüshasında yayınlan kanun hemen yürürlüğe girmesi için vakit kaybetmeden, eğitim programı hazırlama çalışmaları Konya nın ev sahipliğinde 03-07. Temmuz 2017 Tarihleri de Konya Karatay İMKB  Gazi Mustafa Kemal  Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde kurulan komisyona PHTYD , ANTALYA HALI TEMİZLEMECİLER DERNEĞİ VE KONYA HALI YIKAMACILAR DERNEĞİ davet edilerek , eğitim öğretim programı hazırlama çalıştayına Azem bey, Bahattin bey, Konya Atlas Halı Yıkama dan Ali bey ve Mehmet Mıhoğlu olarak bu çalışmalara destek sağlanmıştır.. MEB dan gelen komisyon tarafından da misafirperverliğimize ve PHTYD olarak eğitim konusuyla ilgili hazırladığımız dosya için ayrıca teşekkür almış ve sektör adına sergilediğimiz birliktelik ve dayanışma takdir edilmiştir.
Bu çalıştayda hazırlanan program MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı na gönderilmiştir. Büyük olasılıkla eylül ayına kadar onaylanıp, 2017-2018 eğitim öğretim yılına yetiştirilmesi beklenmektedir. Talim Terbiye Kurulundan geçen proğramla beraber, ilgili yönetmelikler tüm Türkiye ye, Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri kanalıyla Mesleki Eğitim Merkezlerine (Çıraklık Okulları) gönderilecektir.
Yönetmelikle ilgili detaylar henüz netlik kazanmadığı için kesin bir bilgi yoktur. Bildiğimiz kadarıyla, daha evvel ki uygulamaya göre, kalfalık ve ustalık belgesi alabilmek için 5 ile 9 yıl olan hizmet süresi nin, kalfalık için kaldırıldığı ustalık belgesi sınavına girebilmek için ise 5 yıl olacağı tahmin edilmektedir. Bu mesleği icra eden bizler, yönetmelikler okullara geldiği andan itibaren, ilgili mesleki eğitim merkezlerine başvurularımızı yaparak sınavla belgelerimizi almalıyız.
Esas mesele, bu ustalık belgelerinin fonksiyonları.. Şu anda yapılan uygulamaya göre Ticaret Odaları veya Esnaf Odaları esnaf sicile kayıt esnasında (daha evvel yönetmeliklerinde olmasına rağmen) kapsamdaki mesleklere dahi ustalık veya yeterlilik belgesi istememektedir. İş yeri açılış ve esnaf sicillerde bu belgelerin istenmesi yönünde talepler oluşturmalıyız. Bu konuda derneklerimiz ve duyarlı meslektaşlarımız, İllerindeki Oda Birlik Başkanları nezdinde girişimler yaparak gerekirse TESK (Türkiye Esnaf Sanatkârlar Konfederasyonu) na kadar taleplerimizi iletilecektir..
Merdiven altı tabir edilen kayıt dışı işletmelerden, mesleğimize zarar veren, sorumsuz ve saygısız kişilerden farkımızın olması için, ustalık belgelerimizi biran önce almalı ve belediyelerden,14.01.2015 tarihinde yayımlanan 6585 sayılı kanunun 19. Maddesine göre , işyeri açmak ve işletmek için ustalık veya yeterlilik belgelerini istemelerini talep etmeliyiz. Bu yasal hakkımızın uygulanmasını isteme hakkımız vardır. Yine 6331 sayılı İş Güvenliği Yasasının 17. Maddesine göre (henüz tehlikesiz sınıfta mecbur olmasa bile)çalışanlarda yeterlilik belgesi şartı aranmaktadır. Avrupa uyum yasaları çerçevesinde yakın gelecekte bu belgeler istenecektir.
Değerli Meslektaşlarım, yaptığımız bu işi benimseyip uzun yıllar yapmak, bizden sonraki nesillere, çocuklarımıza veya bizimle beraber emek veren çalışanlarımıza, daha düzenli,  daha saygın bir meslek bırakabilmek için; her gün şikâyette bulunduğumuz halı yıkama sektörünün böyle gelmesine rağmen böyle gitmemesi için her birimizin üzerine düşen sorumluluğu en samimi şekilde yerine getirmesi, elini taşın altına koyması gerekmektedir.
Dernek çalışmalarımız ve halı yıkama sektörümüzle ilgili soru ve görüşlerinize her zaman açığız. İlgi ve desteklerinizi bekler, saygılar sunarız.
PHTYD YÖNETİM KURULU

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
Pinterest
Instagram
LinkedIn
Share
Tagged

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir