Halı Yıkama Aşaması

Halı Nasıl Yıkanır

Halı yıkama profesyonel olarak yapılması gereken bir işlemdir. Halılarınızın tam olarak temizlenmesi ve her türlü leke, toz, tüy, kıl ve mitetan temizlenmesi için yıkama aşmasından önce yapılması gereken bir toz alma aşaması vardır. Toz alma aşamasında halılar oldukça büyük halı silkeleme makinelerinde işlemden geçirilir ve vakumlu ve fırçalı olan bu makineler sayesinde tamamen tozlardan kurtulur. Bu aşamanın gerektiği gibi yapılması yıkama öncesi çok önemlidir. Genel olarak alerjisi olanların halı yıkama konusunda ve bu toz ve mitelardan arınma konusunda özenli olunması gereklidir. Gereken özen gösterilmezse halıların tam olarak temizlenmesi mümkün değildir. Bu aşamadan sonra yıkama işlemi başlatılır. Yıkama işleminde de dikkat edilmesi gereken önemli noktalar söz konusudur. Halı yıkamasında özellikle halının türü büyük bir önem taşıyor. Halıların cinsi dikkate alınarak elde ya da makineli yıkama yöntemlerinden biri tercih ediliyor.

Yıkama Aşamasında Kullanılan Yöntemler

Halıların ne kadar sık kullanıldığına ve ne tür bir halı olduğuna göre farklı yıkama yöntemleri kullanılır. Bununla birlikte deterjan ya da temizlik maddesi seçimi de önemli bir konudur. Bu maddelerin halıya zarar vermemesi ve uygun olarak seçilmesi şarttır. Uygulanan yöntemlerde de dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. En sık kullanılan yöntem sıcak su ve deterjan püskürterek halıyı yıkamaktır. Bu şekilde halı üzerindeki lekeler yumuşatılır ve yok edilir. Daha sonra ise vakumlama işlemi yapılır ve halının yıkanması tamamlanır. Bu yöntemin en önemli noktası deterjanın tamamen halı üzerinden temizlenmesidir. Yoksa halı üzerinde kalan deterjan tekrardan leke olmasına neden olabilir. Bundan başka halının çok daha kurumasının sağlandığı bir yöntem olan kuru birleşim yöntemi de vardır.

Diğer Halı Yıkama Yöntemleri

Kuru birleşim yönteminde halı üzerine çeşitli maddelerden oluşan bir birleşim serpilir. Bu aşamada bu birleşimin halının her yerine eşit bir şekilde dağıtılması gereklidir. Bundan sonra bir fırça kullanılarak halı üzerindeki bütün lekeler temizlenir ve ardından tekrar vakumlama işlemi yapılır. Bu yöntemde sıcak su kullanılmadığı için halı çok daha kısa bir sürede kurur. Köpük şampuanla halı yıkama ise kullanılan bir diğer yöntemdir. Bu yöntemde hava ile sıkıştırılan bir köpük şampuan halı üzerine sürülür. Bu işlem sürekli dönen bir fırça ile gerçekleştirilir. Bu yöntemde de halı çok kısa bir sürede kurur. Köpük şampuan yöntemi su ile de yapılabilir. Yine dönen bir fırça ile halıya derinlemesine bir şekilde şampuan uygulanır. Ardından bu şampuanı temizleme ve vakumlama işlemleri yapılır.

Halınızın en iyi şekilde temizlenmesi için üzerinde hiçbir şampuan ya da temizlik malzemesi kalıntısının bırakılmaması şarttır. Temizlik maddesi sürüldükten sonra en önemli nokta budur. Ayrıca kullanılan her bir temizlik malzemesi de önem taşır. Bazı maddeler halıların sertleşmesine bazıları da tüylerinin birbirine yapışmasına neden olabilir. Bu yüzden uygun temizleme maddeleri ile temizlemek yıkma işlemi sırasındaki en önemli noktadır. Uygulama sırasında halının her yerine eşit bir şekilde temizlik maddelerinin dağıtılması ve son olarak temizlik maddelerinin hiçbir kalıntısının bırakılmaması ise diğer önemli noktalardır.

Halı yıkama aşaması bu şekilde profesyonelce yapılmalıdır. Daha sonra sıkma ve kurutma aşmasına geçilerek halının yıkanma süreci böylelikle devam etmektedir.

Bu yazıyı paylaşmak ister misiniz?
Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
Pinterest
Instagram
LinkedIn
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir